Vi klapper i hænderne hver dag

Birthe Pedersen, Forflytnings- og teknologivejleder på plejecentret Olivenhaven i Kolding.

Da jeg så RotoBed® sengen, tænkte jeg én ting: Else. Det var et smertehelvede for hende at komme op og komme i seng. Hun har meget ondt i skulderen, og vi var jo nødt til at trække i hende. Desuden har hun så hævede ben, at hun ikke kan løfte dem op i sengen, så det var i forvejen lige på grænsen til, at vi skulle til at bruge lift. RotoBed® sengen er lige høj nok til, at hun selv kan skubbe numsen ind, og så klarer fjernbetjeningen resten.

Det er helt fantastisk, hvad sengen har betydet for både Else og os. Else lider jo af demens og blev meget vred og frustreret, når hun skulle hjælpes op om morgenen. Men det var nødvendigt, fordi hun har sukkersyge og skal op og spise noget, efter hun har fået sin insulin. Hun strittede fysisk meget voldsomt imod, og derfor var vi nødt til at være flere om hende.

Det gør en kæmpe forskel for morgen- og aftenplejen. Før krævede det tre mand med hiv og sving i 30-45 minutter, fordi hun kæmpede så voldsomt imod. Nu tager det 10 minutter for én hjælper at lægge hende i seng med alt, hvad det indebærer af støttestrømper, creme på benene og så videre. Det er bare så nemt.

Kollegerne var først ved at løbe skrigende væk; det så vel bøvlet og svært ud, og de anede ikke, at den kunne dreje. Men da de fik prøvet den, har de elsket den fra dag et. Der er meget mere ro omkring det, fordi man er alene med hende. Else sidder og synger og vipper med benene, når vi kører hende op i sengen om aftenen. Og vi synger også.

9 spændende cases med RotoBed® halvautomatisk

Jeg gad da ikke op

Else Lauritzen, 78 år. Bor på plejecentret Olivenhaven i Kolding. Lider af demens. Er delvist lammet efter en blodprop og har store skuldersmerter.

Else: Den seng der? Ha, det kan da være noget lige så godt lort som alt det andet lort. Birthe er vist mere glad for den, end jeg er.

Birthe: Nåh, du er da også glad for den. Du synger da, når vi kører dine ben opad i den.

Else: Ja, det er sjovt at få en karusseltur, det kan jeg godt li´! Jeg gad godt have en tur helt op under loftet, men det vil I jo ikke gi´mig.

Birthe
: Nej, det kan man ikke så godt. Jeg synes også, det gode ved den er, at du ikke får ondt i skulderen mere. Og at der kun skal én til at hjælpe dig nu.

Else
: Jeg fatter da heller ikke, hvorfor der skulle være tre til at lægge mig i seng, jeg er da ikke større end alle andre mennesker.

Birthe
: Nej, Else, men du var jo ikke ligefrem samarbejdsvillig.

Else
: Nå, det er med den på! Det kan jeg godt huske. Jeg gad da ikke op.

Birthe
: Og det gider du godt nu, derfor kan du nøjes med én hjælper.

Else
: Ja det er dejligt! Og hvis jeg kunne blive fri for den sidste også, ville det bare være skønt. Men så kommer jeg jo ikke ud af sengen.